Download Biology Question Bank for Highschool PDF

TitleBiology Question Bank for Highschool
File Size38.2 MB
Total Pages302
Document Text Contents
Page 1

SOLVE & SEND

Get All India Rank Very Similar
MODEL TEST PAPER

for AFMC 2007
M a x i m u m M a r k s : 200 T i m e : 2 h r s

Instructions:
1. This question paper contains 200 questions: 50 questions of Physics, 50 of Chemistry, 50 of Biology and 50 of General Knowledge,

Logical Reasoning & English.
2. For every correct answer 1 marks will be credited to your account, 1/4 mark will be deducted for every wrong answer and no marks

will be awarded for unattempted questions.
3. Use of Trigonometric table, Calculator or any other helping device is restricted.
4. Useful data : At.wt./ Mol.wt. : K M n 0 4 : 158; Cu : 63.5; NaOH : 40; HC1: 36.5; Mg : 24; H : 1; He : 4; C : 12; N : 14; O : 16: Na

: 23; P : 31; S : 32; CI : 35.5; Ca : 40; Zn : 65; Ag : 108.
Atomic No : H : 1; He ; 2: Li : 3; Be : 4; B : 5, C : 6; N : 7; O : 8; F : 9; Na : 11: Mg : 12; A1 : 13; Si : 14; Fe : 26; Co : 27; Ni
: 28; Cu : 29: Zn : 30: Rb : 37
Cons tan t s : g = 10m/s-. R = 8.3 JR- 'moV or 0.0821 atm /K-'mol ' , e = 1.6 x 10 w C, N0 = 6.023 x 10 2 \ m,, = 1.6 x 10 2 7 kg.
m,~ 9.11 x 10-" kg.

5. Fill in your answers in the given response sheet.

PHYSICS
1. The unit of voltage is
(a) joule/coulomb (b) joule
(c) joule x coulomb (d) none of these

2. If a body starts from rest and travels 120 cm in the
6th second then what is the acceleration ?
(a) 0.20 m/s2 (b) 0.027 m/s2

(c) 0.218 m/s- (d) 0.30 m/s2

3. An objec t is p ro jec ted with a veloci ty

J(4gR/3) from earth. The velocity of the object, at the
maximum height reached by it, will be
(a) figR/3 (b) JgR/3

(c) figR (d) zero

4. Which of the following cannot be resultant of the
vectors of magnitude 5 and 10 ?
(a) 7 (b) 8 (c) 5 (d) 2

5. A force of 50 dynes is acting on a body of mass
5 g which is at rest, for an interval of 3 sec, then impulse
is
(a) 0.15 x K H Ns (b) 0.98 x 10~3 Ns
(c) 1.5 x 10-3 Ns (d) 2.5 x 10~3 Ns

6. A particle is projected with 200 m/s at an angle 60°.
At highest point, it explodes into three particles of equal
masses. One goes vertically upward with velocity of 100
m/s, second particle goes vertically downward with same
velocity, then what is velocity of third one ?
(a) 120 m/s (b) 100 m/s

(c) 300 m/s (d) 200 m/s

7. A wire suspended vertically from one of iis ends is
stretched by attaching a weight of 200 N to the lower
end. The weight stretches the wire by 1 mm. Then the
elastic energy stored in the wire is
(a) 0.2 J (b) 10 J (c) 20 J (d) 0.1 J

8. The initial angular velocity of a circular disc of mass
M is a),. A small sphere of mass m is attached gently
on edge of the disc. The final angular velocity of the
disc will be

(M + m) 0), (M+m) to ,
(a) M

m
(0,

(b)

(d)

m
M to, (c) i M+m J~' w {M+m

9. A bend in a level road has radius of 80 m. Find ihe
maximum speed which a car turning the bend without
skidding. (Given jj. = 0.25).
(a) 24 m/s (b) 4 m/s (c) 14 m/s (d) 9.8 m/s

10, Moment of inertia of a uniform rod of length L and
mass M, about an axis passing through LI4 from one
end and perpendicular to its length is

(a)

(c)
11 ML-

(b)

(d)

1-ML2
48
ML

4 8 ' " " w ~Y2
11. W h o among the fo l lowing gave f i rs t Ihe
experimental value of G ?
(a) Cavendish (b) Copernicus

38 ""'BIOLOGY TODAY | JANUARY '07 37

Page 2

(c) Brook Taylor (d) none of these
12. A simple pendulum has a time period T] when on
the earth's surface, and T2 when taken to a height R above
the earth's surface, where R is the radius of the earth.

The value of y is

(b) 72 (c) 4 (d )2 (a) 1

13. R.M.S. velocity of a gas is v at temperature T. If
temperature is increased two times, then R.M.S. velocity
becomes
(a) 0.5 v (b) ,/2 v (c) v ( d ) 3 v

14. A ball is falling in a lake of depth 200 m shows
decrease 0.1% in its volume at the bottom. What is the
bulk modulus of the material of the ball ?
(a) 19.6 x 10s N/m2 (b) 19.6 x 10"10 N/m2

(c) 19.6 x 10'° N/m2 (d) 19.6 x 10"8 N/m2

15. A wooden cube first floats inside water when a 200 g
mass is placed on it. When the mass is removed the cube
is 2 cm above water level. The side of cube is
(a) 5 cm (b) 10 cm (c) 15 cm (d) 20 cm

16. Rate of diffusion is
(a) faster in gases than in liquids and solids
(b) equal to solids, liquids and gases
(c) faster in liquids than in solids and gases
(d) faster in solids than in liquids and gases

17. For a gas, the difference between the two principal
specific heats is 4150 J/kg K. What is the specific heat
of the gas at constant volume if the ratio of specific heats
is 1.4 ?
(a) 5186 J/kg K (b) 10375 J/kg K
(c) 1660 J/kg K (d) 8475 J/kg K

18. If a ball of 80 kg mass hits an ice cube and
temperature of ball is 100°C, how much ice becomes
water ? Specific heat of ball is 0.2 cal/gram °C.
(a) 20 g (b) 2 g
(c) 200 g (d) 20 x 103g
19. The time period of simple pendulum is doubled,
when
(a) the mass of the bob is doubled
(b) its length is made four times
(c) the mass of the bob and the length of pendulum is

doubled
(d) its length is doubled

20. The kinetic energy of a particle, executing S.H.M.
is 16 J when it is in its mean position. If the amplitude
of oscillations is 25 cm and the mass of the particle is
5.12 kg, the time period of its oscillation is

(a) 7t/5 sec (b) 271 sec (c) 20n sec (d) 5tc sec

21. A transverse wave is represented by the equation
• 2n y = ^ 0 s i n — (vt-x) . For what value of A. the maximum

particle velocity equal to two times the wave velocity?
(a) \ = y0/2 (b) X = ny0
(c) X = 2y0 (d)X = V4

22. When two tuning forks A and B are sounded together,
X beats/sec are heard. Frequency of A is n. Now when
one prong of fork B is loaded with a little wax, the no.
of beat/sec decreases. The frequency of fork B is
(a) n + X (b )n-X (c) n - X2 (d) n - 2X

23. Putting a dielectric substance between two plates
of a condenser, the capacity, potential and potential
energy respectively
(a) increases, decreases, decreases
(b) decreases, increases, increases
(c) increases, increases, increases
(d) decreases, decreases, decreases

24. An a-particle and a proton are accelerated through
same potential difference from rest. Find the ratio of their
final velocity
(a) 4 : 1 (b) 1 : 1
(c) 1:72 (d) 1 : 2
25. A hollow metal sphere of radius 10 cm is charged
such that the potential on its surface is 80 V. The potential
at the centre of the sphere is
(a) zero (b) 80 V
(c) 800 V (d) 8 V

26. If there are n capacitors in parallel connected to
V volt source, then energy stored is equal to
(a) CV (b) CV2

(c) 2 n
cv- (d) Ucv

2
2

27. In fig. the current passing through 6 Q resistor is
(a) 0.4 A 6 £2

— W W ,
1.2 A (b) 0.48 A

(c) 0.72 A - 4 £ 2
(d) 0.80 A — W W 1

28. A 100 W, 200 V bulb is connected to a 160 volt
supply. The actual power consumed would be
(a) 64 W (b) 80 W (c) 100 W (d) 125 W

29. A thermoelectric refrigerator works on
(a) Joule effect (b) Seebeck effect
(c) Peltier effect (d) thermionic emission

38 " " ' B I O L O G Y TODAY | JANUARY '07 38

Page 151

List I
(Economic product)
(A) Jojoba wax
(B) Vegetable ivory
(C) Palm oil
(D) Guayule rubber

Codes:
(a) A - (i),
(b) A - (ii),
(c) A —1 (ii),
(d) A — (i).

' - (i i i),
! - ( i ) ,
s - ( 0 ,
I - ( H ) .

List II
(Botanical name)
(i) Phytelephas macrocarpa
(ii) Simmondsia chinensis
(iii) Hevea braziliensis
(iv) Elaeis guineensis
(v) Parthenium argentatum

C - (iv), D - (v)
C - ( v ) , D - (iii)
C - (iv), D - ( i i i )
C - ( v ) , D - (iii)

Match List I with List II and select the correct answer
using the codes given below the lists:

List II
(Functions)

(i) Dispersal
Protection
Reproduction
Decoration
Conduction

(ii)
(iii)
(iv)
(v)

- ( V ) ,

<-(D,
i - ( v ) .
1 - 0 .

C - ( i i ) ,
C - (iv),
C - (iv),
C - ( i i ) ,

D - ( i )
D - (iii)
D - (ii)
D - (iii)

List I
(Organs)

(A) Columella
(B) Elater
(C) Marsupium
(D) Gemma

Codes:
(a) A- ( i i i ) ,
(b) A - (v),
(c) A - (i),
(d) A - (v),
Consider the following types of steles occurring in
pteridophytes:
(i) Protostele (ii) Dictyostele (iii) Siphonostele
The correct sequence of the chronological order in which
they had evolved is
(a) I, III, II (b) III, I, II
(c) I, II, III (d) II, III, I

j. Vessels are absent in which one of the following families of
angiosperms ?
(a) ranunculaceae (b) winteraceae
(c) myrtaceae (d) casuarinaceae.

3 "Congress grass" belongs to the genus
(a) Vetiveria (b) Cynodon
(c) Parthenium (d) Lantana

3 In the following reaction sequence
photochemical chemical^

when continuous light is given the reaction
(a) B to C proceeds faster (b) A to B proceeds faster
(c) A to B proceeds slower (d) all of these.
Suitable combination of gases in atmosphere for fruit
ripening is
(a) 20% ethylene & 80% C02
(b) 80% ethylene & 20% C02
(c) 60% ethylene & 40% C02
(d) 50% ethylene & 50% C02
The given figure shows the various modes of the entry of

pollen tube into the ovule. Which of the following gives
the cored sequence of labelling

chalaza
poller, tube

% / _ , v
-m i c ropy le ^ integument

pollen tube 1 1

1 2

1 3
(a)
(b)
(c)
(d)

porogamy chalazogamy mesogamy
chalazogamy * porogamy mesogamy
porogamy mesogamy chalazogamy
mesogamy chalazogamy porogamy

4-; Antherozoids of bryophytes show chemotactic movement
towards
(a) malic acid (b) oxaloacetic acid
(c) sugar (d) none of these
The given figure represents
cyclic photophosphorylat-
ion of photosynthesis,
w h a t c o m p o u n d is
represented by 'C' in the
figure

(a) Cyt. b6
(b) Cyt. f
(c) PC
(d) PQ

43 If adequate water supply is given to xerophytes, then rate
of transpiration will be more as compared to mesophytes
because
(a) number of stomata per unit area is more
(b) venation in leaves is much developed
(c) both (a) & (b) (d) none of these

44 The given figure shows different
elements of phloem in L.S. What
part is marked as A'?
(a) phloem parenchyma cells
(b) companion cells
(c) callose
(d) sieve plate

Which one of the following is used
as fungal insecticide in bio-control
programs ?
(a) Trichoderma (b) Phytophthora parasitica
(c) Beauveria bassiana (d) Aspergillus niger

BIOLOGY TODAY JUNE 08 151

Page 152

46 The type of stipule shown in
the given figure is found in
(a) Smilax
(b) Zizypus
(c) Lathyrus
(d) Ixora

47.

48.

Among the following plants, the fibres of which one has
least amount of cellulose ?
(a) cotton (b) flax (c) hemp (d) jute
Which of the folloiwng is correctly matched ?
(a) Sagittaria - heterophylly
(b) Agropyron - root pocket
(c) Ceriops - phyllode
(d) Argemone - vivipary

4S Which of the following is produced during oxidation of
glucose by fungi like Mucor ?
(a) fumaric acid (b) citric acid
(c) acetic acid (d) gluconic acid

50. Consider the following steps:
(i) Isolation of tissue from the plant.
(ii) Digestion of cell walls with cellulase enzyme.
(iii) Preparation of culture medium.
(iv) Separation of the naked protoplasts and culturing

them in the medium.
The correct sequence of steps to be followed to culture
protoplast is
(a) (i), (ii), (iii), (iv) (b) (i), (iii), (ii), (iv)
(c) (iv), (i), (ii), (iii) (d) (iv),(ii),(i),(iii)

Gut- and s e n d i e :

W l - f c G - BIO-GENIUS Contest-4
W l & G - Bio-Genius Contest, 406, Taj Apartment, Ring Road, Near Safdarjung Hospital, New Delhi-110 029.

(The last date of receipt of Answer Sheets is 31st July '08)
Name (Mr./Miss) Age

Correspondence address..

. Pin Phone (with STD code)

e-mail / Mobile

• No. of questions attempted .

. % in 10th & year of passing

• No. of questions unattempted .

Class : School's Name & Address

Name of Coaching Institute you are attending

1.

3 .

6.
7.

9 .

10.

® ® © ©
® ® © ©
® ® © ©
® ® © ©
® ® © ©
® ® © ©
® ® © ©
® ® © ©
® ® © ©
® ® © ©

11.

12.
13 .

14 .

16.
17 .

18.
19 .

20.

® ® © © 2 1 . ® ® © © 3 1 .

® ® © © 2 2 . ® ® © © 3 2 .

® ® © © 2 3 . ® ® © © 3 3 .

® ® © © 2 4 . ® ® © © 3 4 .

® ® © © 2 5 . ® ® © © 3 5 .

® ® © © 2 6 . ® ® © © 3 6 .

® ® © © 2 7 . ® ® © © 3 7 .

® ® © © 2 8 . ® ® © © 3 8 .

® ® © © 2 9 . ® ® © © 3 9 .

® ® © © 3 0 . ® ® © © 4 0 .

® ® © ©
® ® © ©
® ® © ©
® ® © ©
® ® © ©
® ® © ©
® ® © ©
® ® © ©

® . ® © © ® ® © ©

4 1 . ® ® © ©

4 2 . ® ® © ©

4 3 . ® ® © ©

4 4 . ® ® © ©

4 5 . ® ® © ©

4 6 . ® ® © ©

4 7 . ® ® © ©

4 8 . ® ® © ©

4 9 . ® ® © ©

5 0 . ® ® © ©

Answer sheet other than the one printed here will not be accepted. The answer sheet may be photocopied. Mark your Answers with blue/black ball point pen.

82 BIOLOGY TODAY | DECEMBER '08

Page 301

71. In normal healthy individuals the percentage of adult and
fetal haemoglobin, HbA : HbA2 : HbF is
(a) 96 : 2 : 2 (b) 45 : 45 : 10
(c) 50 : 45 : 5 (d) 80 : 10 : 10.
72 This class of antibodies is made up of five immunoglobulin
units
(a) IgG (b) IgM (c) IgA (d) IgD.

73. One of the oldest, best preserved and most complete
hominid fossil commonly known as 'Lucy' belongs to the
genus
(a) Oreopithecus (b) Dryopithecus
(c) Pithecanthropus (d) Australopithecus.
74. The protein part of a conjugated enzyme is
(a) holoenzyme (b) isoenzyme
(c) apoenzyme (d) coenzyme.
75. An association between two individuals or populations
where both are benefitted and where neither can survive without
the other is
(a) commensalism (b) amensalism
(c) proto-cooperation (d) mutualism.

76. Upon stimulation of skeletal muscles calcium is immediately
made available for binding to troponin from
(a) blood (b) lymph
(c) sarcoplasmic reticulum (d) bone.
77. Biogenic amines are synthesized from
(a) tryptophan (b) glutamic acid
(c) tyrosine (d) phenylalanine.
78. A siderocyte is a RBC containing
(a) pappenheimer bodies (b) russel bodies
(c) herring's bodies (d) schuffner's dots.

79. Which of the following sets is most correct for the
catabolism of an 18 carbon fatty acid ?
(a) mitochondria, beta-oxidation, 140 ATP molecules
(b) cytosol, beta oxidation, 146 ATP molecules
(c) mitochondria, beta oxidation, 146 ATP molecules
(d) cytosol, beta oxidation, 140 ATP molecules.
80. Neutrophils promote adhesion of neutrophils to endothelium,
attract other neutrophils, monocytes and eosinophils and dilate
capillaries by secreting
(a) cytokines (b) leucotrienes
(c) lymphokines (d) monokines.
81. Liver necrosis and muscular dystrophy are caused by the
lack of this trace element
(a) arsenic (b) molybdenum
(c) zinc (d) selenium.
82. According to Allen's rule mammals in cold regions have

to conserve body heat.
(a) smaller extremities (legs, tails and ears)
(b) longer extremities
(c) larger body mass (d) smaller body mass.

83. Photochemical smog is caused by a light mediated reaction
between
(a) N02 and unsaturated hydrocarbons
(b) N02 and 0 3
(c) S02 and unburnt hydrocarbons
(d) S02 and 0 3
84. Myelin of the nerve fibres of the central nervous system is
produced and maintained by
(a) oligodendrocytes (b) astrocytes
(c) microglia (d) Schwann cells.

85. This facial bone is unpaired
(a) lacrimal (b) palatine (c) nasal (d) vomer.

86. One of the chief functions of smooth endoplasmic
reticulum
(a) protein synthesis (b) lipid synthesis
(c) enzyme production (d) microtubule production.
87. All sensory pathways to the cerebral cortex synapse at the
(a) pons (b) hypothalamus
(c) thalamus (d) cerebellum.
88. In the earthworm
(a) integumentary and pharyngeal nephridia are exonephric
(b) pharyngeal and septal nephridia are enteronephric
(c) pharyngeal and septal nephridia are exonephric
(d) integumentary and septal nephridia are enteronephric.
89. Which of the following is correct ?
(a) water reabsorption in descending limb of loop and

collecting duct occur under similar conditions.
(b) sodium reabsorption in ascending limb of loop and

collecting duct occur under similar conditions.
(c) water reabsorption in descending limb of loop and

collecting duct occur under different conditions.
(d) water reabsorption in descending limb and sodium

reabsorption in ascending limb of loop occur under similar
conditions.

90. In the nymphal stage of cockroach the juvenile hormone
is secreted by
(a) corpora cardiaca (b) corpora allata
(c) prothoracic gland (d) intercerebral gland cells.
91. In the resting person, saturation of haemoglobin as blood
leaves the tissue capillaries is approximately
(a) 75% (b) 40% (c) 3% (d) 46%.
92. High frequency sound waves vibrate the basilar membrane
(a) near the oval window (b) near the helicotrema
(c) in the middle of cochlea
(d) from oval window to helicotrema.
93. This enzyme present in retroviruses converts single stranded
RNA into a double stranded viral DNA
(a) transcriptase (b) reverse transcriptase
(c) RNA polymerase (d) DNA polymerase.
94. In the extrinsic clotting pathway the active factor VII
activates factors

BIOLOGY TODAY | APRIL 09 75

Page 302

(a) X and XI (b) IX and XI
(c) IX and X (d) XI and XII

Which National park is the new home ofthe Indian one-
horned rhinoceros ?
(a) Dudhwa (b) Corbett
(c) Kanha (d) Bandhavgarh.

96 . If the heart sound recording and ECG recordings are
superimposed then the first heart sound would occur
(a) at the P wave (b) just after the P wave
(c) just before the QRS complex
(d) just after the QRS complex.

97 . Cyclosporin A an immunosuppressive drug is produced
by
(a) Aspergillus niger (b) Manascus purpureus
(c) Penicillium notatum (d) Trichoderma polysporum.
98. Deuterostome condition and indeterminate radial cleavage
are characteristics of
(a) chordates and arthropods
(b) chordates and echinoderms
(c) arthropods and echinoderms
(d) chordates, arthropods and annelids.

99. In human per cent of body weight of carbohydrates, lipids
and proteins respectively is
(a) 1 , 1 5 , 1 7 (b) 1 5 , 1 7 , 7 .
(c) 7 , 1 7 , 1 5 (d) 1 7 , 1 5 , 7 .
100. In the Krebs' cycle the FAD electron transport system
operates during the conversion of
(a) succinyl CoA to succinic acid
(b) a-ketoglutarate to succinyl CoA
(c) succinic acid to fumaric acid
(d) fumaric acid to malic acid.

ANSWER KEYS
1. (b) 2. (b) J. ( a S :C) 4. (a)
5. (d) 6. (b) 7. (c) 8. (a) 9. (c)
10. (d) 11, (a) 12. (c) 13. (b) 14. ( 0
15, (a) 16, (d) 17. (a) 18. (b) 19. ( 0
20. (c) 21. (b) 22. (b) 23. (c) 24. (b)
25. (a) 26. (c) 27. (a) 28. (b) 29. (b)
30. (b) 31. (a) 32. (d) 33. (d) 34. (b)
35. (b) 36. (b) 37. (a) 38. (b) 39, (b)
40. (d) 41. (b) 42. (c) 43, (b) 44. (b)
45. (a) 46. (a) 47. (a) 48. (a) 49. (a)
50. (b) 51. (c) 52. (b) 53. (d) 54. (b)
55. (b) 56. ( 0 57, (a) 58. (d) 59. (d)
60. (b) 61. (c) 62. (b) 63. (b) 64, (d)
65. (b) 66. (d) 67. (d) 68. (d) 69. (a)
70. (b) 71. (a) 72. (b) 73. (d) 74. (c)
75. (d) 76. (c) 77, (all the options are correct)
78. (a) 79. (c) 80, (a) 81. (d) 82. (a)
83, (a) 84. (d) 85. (d) 86. (b) 87. (a)
88. (b) 89. (a) 90. (a) 91. (a) 92. (a)
93. (b) 94. (c) 95. (a) 96. (d) 97. (d)
98. (b) 99. (a) 100. (c)

M e m o r y
C o n f e r

1. W h o c a n p a r t i c i p a t e
If you have taken any o f the exams given below
and possess plenty of grey cells, photographic
memory then you are the right candidate forthis
contest. All you have to do is write down as
many questions (with all choices) you can
remember, neatly on a paper with name of the
e x a m , your name, address, age, your
photographandmai l themtous.

2 . T h e e x a m s ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^
P M T : AFMC, BHU, AIIMS, JIPMER, Delhi PMT,
H.P., WB JEE, Punjab, Haryana CET, Safdarjung
V M M C , CMC Vellore, Maharashtra CET, U.P.
CPMT, Orissa JEE, M.P. PMT
E n g i n e e r i n g : DCE, UPSEE, Haryana CEE, MP
PET, J & K CET, AMU, WB JEE, Bihar CECE,
Jharkhand CECE, Orissa JEE, Maharashtra CET,
PunjabPET,....

3 . T h e B e n e f i t s
Plenty! Each complete question with answer
will make you richer by Rs. 5*1- More the
questions, the merrier it will be. We will make
you famous by publishing your name (photo if
possible). Also you can derive psychological
satisfaction from the fact that your questions
will benefit thousands of readers.

4 . a n d l a s t l y t h e p i t f a l l s ..»»
Don't send incomplete question. Our panel of
experts will cross-check your questions. You
have to send it within a month of giving the
particularexam.
Mai l to : T h e E d i t o r , MTG , 406 ,Ta jApt„ Ring Road,

NearSafdar jung Hospital, New D e l h i - 2 9 .
Tel. : ( 0 1 1 ) 4 6 6 8 6 0 0 0

* Conditions apply
o Payment will be made after the MCQs are published.
o Kindly note that each question should be complete,
o Payment will be made only for complete questions.
o Preference will be given to the reader sending the maximum

complete and correct questions. Other conditions apply. The
decision ofthe Editor, MTG shall be final and binding.

BIOLOGY TODAY | APRIL 09 75

Similer Documents